Zwarte Amerikanen mochten niet vechten, maar alleen ondersteunend werk doen. Zo kregen zij de zware taak om in het Limburgse Margraten duizenden en duizenden gesneuvelde soldaten te begraven.
Een van die grafdelvers was de Zwarte soldaat Jefferson Wiggins, 19 jaar oud. Vijfenzestig jaar na de vreselijke maanden op de Amerikaanse begraafplaats was dr. Wiggins te gast in Margraten. Hij ontdekte dat men hier totaal geen weet had van de strikte rassensegregatie in het US Army van destijds.
Het is aan deze veteraan te danken dat inmiddels veel meer bekend is over de rol van Zwarte Amerikaanse troepen bij de bevrijding van Nederland. Hij vroeg oral historian Mieke Kirkels om hem te helpen bij het vastleggen van zijn herinneringen aan de traumatische tijd in Margraten.
Het boek Van Alabama naar Margraten – herinneringen van grafdelver Jefferson Wiggins verscheen in 2014, een jaar na zijn dood. Op basis van nieuwe en aanvullende feiten uit onderzoek door Sebastiaan Vonk (MA) en Mieke Kirkels is besloten tot het schrijven van deze uitgebreide, tweede editie.
ISBN: 9789079226948
Luiter hier naar de stem van Jefferson Wiggins.
het daaraan voorafgaande boek ‘Van Alabama naar Margraten – herinneringen van grafdelver Dr. Jefferson Wiggins (Mieke Kirkels, uitg. eigenbeheer 2014).
Het maken van een website over de geschiedenis daarin verwerkt en het oprichten van het project Black Liberators in the Nederlands leek een logische vervolgstap. Samenwerking met 51North (digital design en ontwerp), leidde tot dit digitale boek inclusief Digischool, een educatief onderdeel, zowel in het Nederlands als in het Engels. De verhalen in dit boek komen voor een deel voort uit de boeken van Mieke Kirkels, aangevuld met een groot aantal nieuwe verhalen en historische feiten over het aandeel van African Americans tijdens de bevrijding van Europa.
Co-auteur: Sebastiaan Vonk
Op 20 april 2017 verschijnt Kinderen van zwarte bevrijders van Mieke Kirkels. Hierin beschrijft zij de aangrijpende en te lang verzwegen geschiedenis van bevrijdingskinderen met een donkere huidskleur.
Als kinderen van zwarte Amerikaanse soldaten waren zij in het destijds ‘witte’ Limburg maar al te duidelijk herkenbaar als ‘Amerikaantjes’.
Dit boek vertelt hun verhaal en dat van hun vaders, die in een strikt naar ras gesegregeerd Amerikaans bevrijdingsleger dienden.
De eerste bevrijdingskinderen van ons land werden in 1945 in Limburg geboren. Een zeventigtal van hen had een donkere huidskleur: hun biologische vaders waren zwarte Amerikaanse soldaten. Vanuit Limburg zorgden servicetroepen met name voor bevoorrading van de fronttroepen, maar in de militaire geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog komen de 900.000 zwarte Amerikanen die hielpen bij de bevrijding van Europa amper aan bod. Vaak voor het eerst komen in dit boek ooggetuigen aan het woord over de stationering van de zwarte bevrijders en over de vernederingen die hun door de witte Amerikanen ten deel vielen.
Door Limburgers werden de zwarte Amerikanen als bevrijders omarmd, maar de acceptatie van de kinderen die ze verwekten, verliep minder vlekkeloos. Deze ‘onechte’ kinderen van zwarte bevrijders werden aanvankelijk in het witte, overwegend katholieke Limburg gezien als exotisch of als ‘missiekindjes’, maar later in hun jeugd hebben ze het niet gemakkelijk gehad. Ook bleven vragen over hun biologische vaders lang onbeantwoord: geen van de twaalf die in het boek hun verhaal doen had ooit gehoord van het tot 1948 naar ras gescheiden bevrijdingsleger waarin hun vader diende. Deze achtergrond van segregatie in het Amerikaanse leger, waar maar weinig mensen in ons land van op de hoogte zijn, komt eveneens aan bod.
Kinderen van zwarte bevrijders beschrijft een ontroerende en goeddeels onbekende geschiedenis, en is geïllustreerd met een grote hoeveelheid onbekende foto’s uit de bevrijdingstijd.
ISBN 978 94 6004 321 5
Het boek ‘Tekens uit Nepal’ uit 2012 bevat tekeningen, gemaakt door leerlingen van de Kavre Deaf School in Nepal. Het boek bevat tekeningen die gemaakt werden tijdens tekenlessen die ik er in 2012 gaf.
In Nepal is het taboe op doofheid groot, ongeacht het feit dat een hoog percentage van de bevolking doof is. De toekomst van een doof kind is er bij voorbaat slecht. Het is een informatief en vriendelijk boek, dat de situatie van leerlingen van de Kavre Deaf School schetst.
Uitgave: De Boekfabriek, Schiedam
Auteur: Mieke Kirkels
Illustraties: leerlingen Kavre Deaf School
Vormgeving: Claudia van der Tuijn
Uitverkocht
Een fraai vormgegeven fotoboek over het dorp en buitengebied van Nederweert in de periode 1950-1970.
De nadagen van het Rijke Roomse Leven, wederopbouw en het tijdperk van de babyboom-generatie, gefotografeerd door Jef Kirkels (1919-1997).
Kirkels was zaakvoerder van de LLTB-Boerenbond en commandant van de plaatselijke brandweer, maar stond daarnaast bekend als een zeer verdienstelijk amateur- fotograaf. Van de duizenden zwart-wit foto’s die hij in de jaren tussen 1950 en 1970 maakte, zijn er enkele honderden geselecteerd voor dit prachtige fotoboek. De foto’s zijn voorzien van korte historische toelichtingen, voorafgegaan door een voorwoord van Gerard Kessels.
ISBN/EAN 978-90-71402-07-4. Redactie: Mieke Kirkels en Alfons Bruekers.
Uitverkocht
Else Hanöver, oorlogsjaren in Maastricht vertelt het verhaal van Else Hanöver, een Maastrichtse jonge vrouw in oorlogstijd.
Het is een bewerking van een deel van haar levensverhaal, dat ze in 2000 schreef op verzoek van haar kinderen, op basis van haar nauwkeurig bijgehouden dagboeken. Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de Duitse bezetting van Maastricht en de bevrijding door de Amerikanen op 13 en 14 september 1944. Dat landsgrenzen en familiebanden niet altijd samenvallen, blijkt uit het verhaal over haar Duitse oma, die noodgedwongen bij hen intrekt nadat haar woning tijdens het bombardement van Aken (11 april 1944) werd verwoest. Else emigreerde in 1947 naar de Verenigde Staten en woont in Florida. Het oral history projectteam Akkers van Margraten kwam met Else in contact toen gezocht werd naar ooggetuigen van de aanleg van de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Else beantwoordde in 1944/1945 honderden brieven van nabestaanden van soldaten uit de VS in de periode dat het systeem van adoptie van graven werd opgezet. Haar vriendschap met de eerste Amerikaanse bevrijder, die ze op 13 september 1944 ontmoette, is goed voor een verrassend einde van het boek. Gerd Leers, de burgermeester van Maastricht schreef het voorwoord.
Auteur: Mieke Kirkels ISBN/EAN: 9789086801480
Uitverkocht
Het waren voornamelijk Amerikanen, maar ook Duitsers, Russen, Italianen en vele andere nationaliteiten. Ruim twintig hectare landbouwgrond veranderde in zeer korte tijd in een groot soldatenkerkhof. Wat de aanleg van de begraafplaats betekende voor de omwonenden, voor de grondeigenaren, voor mensen die dagelijks de dodentransporten zagen voorbij rijden en voor degenen die de stoffelijke resten van die duizenden, veelal jonge mannen, moesten begraven, leest u in dit boek.
Er staan 41 geschreven portretten in, kleine biografieën van gewone, maar soms ook bijzondere mensen. Het zijn de herinneringen van mannen en vrouwen, blank en zwart, van dorpelingen tot officieren en soldaten uit de VS. Zelfs een voormalige Duitse krijgsgevangene komt aan het woord. Ze hebben allen één ding gemeen: hun herinneringen aan die tijd, meer dan vijfenzestig jaar geleden. Herinneringen die hen nooit hebben losgelaten. Nog niet eerder is een uitgebreid beeld geschetst van de betekenis van de aanleg van de Amerikaanse begraafplaats voor de omwonenden en voor degenen die er hebben gewerkt. De auteurs Jo Purnot en Mieke Kirkels vormden met Frans Roebroeks, Eugenie Jansen en Albert Elings het projectteam Akkers van Margraten. Zij verzamelden in 2008 en 2009 al deze verhalen en herinneringen en zorgden dat die zowel in dit boek als in de documentairefilm Akkers van Margraten werden vastgelegd.
Auteurs Mieke Kirkels, Jo Purnot en Frans Roebroeks. ISBN/EAN: 9789086801466
Portret van een gebouw, 1970-2008
Een tastbare herinnering aan een bijzonder gebouw dat niet meer bestaat.
Kort nadat het gebouw van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft op 13 mei 2008 was afgebrand, ontstond het idee om de herinneringen van oud-studenten en medewerkers op film en in boekvorm vast te leggen. Allerlei mensen die in de afgelopen bijna 40 jaar iets met Bouwkunde hadden gehad, werden uitgenodigd om hun eigen verhaal te vertellen, van hoogleraar tot koffiejuffrouw. Dit boekje is daarvan het indrukwekkende resultaat.
Uitgave: TU Delft. Interviews: Trudy van der Wees, Judith van Gils en Mieke Kirkels. Samenstelling en redactie: Ben Maandag.
ISBN 978-90-79814-01-05
Uitverkocht
Uitverkocht